Verzekeringen

Bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering wordt u met veel termen om de oren geslagen. Mogelijk zijn deze termen niet altijd even duidelijk. Ook is het vaak niet duidelijk welke voordelen er voor u te behalen zijn bij het oversluiten van uw ziektekostenverzekering. Daarom hierbij enige uitleg met betrekking tot de terminologie en enkele handige tips.

Basisverzekering

Dit is de verzekering die voor iedereen verplicht is. Iedere verzekeraar biedt een basispakket waarin de voorwaarden bij alle verzekeringen nagenoeg gelijk zijn.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen dienen afgesloten te worden naast het basispakket. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht en iedere Nederlander kan hierbij een keuze maken welke zorg hij of zij nodig denkt te hebben. De totale ziektekostenverzekering wordt dus speciaal op één persoon afgestemd. Het kan daarom binnen een gezin ook best zo zijn dat de familieleden verschillende pakketten hebben of zelfs verschillende verzekeraars hebben. U ziektekostenverzekeraar kan u hierover zelf ook goede tips geven.

Zorgverzekering verstappen

Als u niet meer tevreden bent met uw huidige zorgverzekering kunt u kiezen om over te stappen. Daarbij is het opzeggen van uw oude ziektekostenverzekering mogelijk tot 1 januari. Let er wel op dat uw opzegging vóór 1 januari bij uw oude zorgverzekeraar binnen moet zijn. U dient uw oude zorgverzekeraar dus tijdig op de hoogte te stellen. U kunt zich vervolgens tot 1 februari aanmelden bij een nieuwe verzekeraar. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.

Op vakantie

Kijk goed in uw polisvoorwaarden hoe het geregeld is met ziektekosten die u in het buitenland maakt. U bent hiervoor niet bij iedere verzekeraar op voorbaat voor verzekerd. Indien u vaak op vakantie gaat is het sowieso handig om bij het afsluiten van uw zorgverzekering hier alvast rekening mee te houden. Neem anders even contact op met uw verzekeraar voor tips en uitleg.

Zorgverzekering en de dekking

De dekking geeft aan in welke mate u voor welke kosten verzekerd bent. De dekking binnen het basispakket is bij elke verzekeraar zo ongeveer gelijk, maar zoals vermeld zijn er soms wel grote verschillen in premies. Ook bestaan er grote verschillen in dekking en premie tussen de aanvullende verzekeringen die aangeboden worden door de verschillende zorgverzekeraars. Er zijn verschillende website die u hierover enkele tips kunnen geven. Maak eerst een vergelijking op basis van de voorwaarden en vervolgen een vergelijking op basis van de premiekosten. Op die manier kunt u zo verantwoord mogelijk uw keuze maken.

Dubbele opzegging

Bij sommige verzekeraars is het nodig om zowel het basispakket als de aanvullende verzekeringen op te zeggen. Houd u hier dus goed rekening mee. U kunt anders voor vervelende verrassingen en dubbele kosten komen te staan.