Verzekeringen

Autoverzekering

Een autoverzekering is een overeenkomst tussen 2 partijen waarbij de ene partij verplicht is de andere partij in geval van schade, schadeloos te stellen. De andere partij moet hiervoor een premie betalen. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een onzekere gebeurtenis (art. 246 W.v.K).

Een autoverzekering of een klassieker autoverzekering is een zogenaamde schadeverzekering. Een schadeverzekering betreft namelijk materiële zaken zoals een auto of een huis. Die materiële zaak is op geld waardeerbaar. De waarde van een auto is bv. €10.000. Daarnaast is er sprake van een tweezijdige overeenkomst. Een verzekeringsnemer moet premie betalen en een verzekeringsmaatschappij moet in geval van schade uitkeren. De afgelopen jaren zijn er verschillende verzekeringsmaatschappijen bijgekomen waar u autoverzekeringen kunt afsluiten. Uw autoverzekering vergelijken met prijsvechters zoals Ditzo, Zelf en Inshared kan per maand tientallen euro’s schelen, zonder daarbij in te hoeven leveren op voorwaarden en dekking. Het is dus mogelijk om een goedkope autoverzekering te vinden met voldoende dekking.

Waarom verzekeren we auto’s?

De W.A.M. staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze wet verplicht eigenaren van motorrijtuigen om deze voertuigen tenminste te verzekeren tegen de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid (= W.A.). Met andere woorden: als je met je auto schade toebrengt aan anderen, ben je wettelijk gezien verplicht deze schade te vergoeden. En dan niet alleen de materiële schade, maar ook letselschade.

Vermogensbescherming

Behalve dat het verplicht is verzekeren we onze auto’s ook om ons vermogen te beschermen. Stel nou dat je net een auto hebt gekocht voor € 30.000 en dat je die een week later total loss rijdt. Het zou wel erg zuur zijn als je je investering in 1 klap kwijt bent. Dan is het wel prettig als je je auto verzekerd hebt zodat je weer een nieuwe kan kopen.