Geld lenen

Of een lening oversluiten verstandig is ligt helemaal aan uw persoonlijke financiële situatie. Het kan voordelig zijn maar ook duurder dan uw huidige lening. Bij een lening oversluiten dan wordt uw bestaande lening afgelost met de nieuwe lening. Als u meerdere leningen hebt dan worden al deze leningen afgelost en samengevoegd tot een grote lening.

Een lening oversluiten betekent een lening overzetten naar een nieuwe aanbieder of een overige nieuwe lening. In veel gevallen gaat het om het overzetten van een dure lening naar een overige aanbieder die voordeliger is. U kunt tevens verschillende kleinere kredieten oversluiten naar één grote gezamenlijke lening. Sluit uw lening echter alleen over als u zeker weet dat u tevens voordeliger uit bent bij de nieuwe aanbieder. Verschillende banken en kredietverstrekkers adverteren met de laagste rente en het voordelig oversluiten van een lening. Er kunnen hier echter voorwaarden aan vast zitten die personen pas later merken, zoals een tijdelijke lagere rente.

De volgende stap is het aanvragen van lening offertes van de voor u interessante en voordeligere kredietverstrekkers. In deze lening offertes vindt u de rentes, looptijd, maandelijkse aflossing en voorwaarden van de verschillende kredieten. U kunt nu de lening offertes naast uw huidige lening leggen voor een goede vergelijking. Door het vergelijken van de rentetarieven en de kleine lettertjes weet u zeker of u voordeliger uit gaat zijn.

Boete vroegtijdig aflossen

Er kunnen kosten worden gemaakt wanneer u bestaande leningen vroegtijdig aflost. Als u in de voorwaarden kijkt van lening(en) die u hebt dan kunt u zien of er een boete is wanneer u de lening vroegtijdig aflost. Doordat u een boete betaald voor het vroegtijdig aflossen kan het zijn dat u niet goedkoper uit bent als u de lening oversluit naar een andere kredietverstrekker.

Rentepercentage

Let er goed op of de rente van de nieuwe lening niet een actierente is. Een actierente is maar voor een bepaalde periode geldig waarna deze wordt verhoogd. De lage rente kan dan weliswaar goedkoper zijn maar dit is maar slechts tijdelijk. Op de lange termijn kunt u dan zelf duurder uit zijn. Het voordeel van meerdere leningen oversluiten is dat u een lagere rente moet betalen doordat u meer geld leent.