Geld lenen

Waarom een lening oversluiten?

De belangrijkste reden voor een bestaande lening oversluiten zijn de lagere maandlasten die ermee gepaard gaan. Enerzijds kan dat puur zijn uit financieel voordeel, anderzijds kan bijvoorbeeld een verlies van salaris of de komst van een kind aan een dergelijk besluit ten grondslag liggen. Het is echter niet zo dat je er met leningen samenvoegen altijd op vooruit gaat. Dit hangt af van het heersende renteklimaat. ‘Overstappen om het overstappen’ is dus nutteloos en kan je ook geld kosten, zelfs al lijken de voorwaarden in eerste instantie aanzienlijk te verbeteren. Er zijn een aantal aspecten naast de rente die ook van belang zijn bij het maken van een beslissing over een oversluiting.

Of je nu kiest voor doorlopend krediet oversluiten of het samenvoegen van meerdere persoonlijke leningen, er zijn een aantal concrete redenen om je lening over te sluizen:

  • Je huidige lening is te zeer onderhevig aan een ongunstig klimaat op de beurs
  • Een andere lening sluit beter aan op je financiële gedrag
  • Je hebt meerdere leningen open staan en kunt de rente drukken door deze samen te voegen
  • Je gaat samenwonen, scheiden of krijgt kinderen, waardoor je bestedingspatroon wijzigt
  • Je hebt je lening afgesloten ten tijde van hoge rente, waar je van af wilt
  • Je denkt voordeliger uit te kunnen zijn
  • Elders sluiten de voorwaarden (financieel of fiscaal) beter op jouw wensen aan

Lening oversluiten

Met het oversluiten van een lening wordt een lening opnieuw afgesloten, maar tegen andere voorwaarden en meestal tegen een lagere rente. Tevens kunnen meerdere leningen worden samengevoegd tot één lening in een nieuwe constructie. Deze nieuwe overeenkomst kan ook bij een andere instelling worden afgesloten. In de meeste gevallen worden oversluitkosten berekend.

Wanneer wordt krediet oversluiten interessant?

  • Overstappen kan interessant zijn wanneer de maandlasten beter aansluiten bij je bestedingsgedrag. Meestal worden lagere maandlasten per definitie als gunstig uitgelegd, maar soms wordt de schuld wel groter. Dat kan voor jou best een passende oplossing zijn, maar die afweging moet je zelf maken.
  • Oversluiten is vaak interessant in tijden van een lage rentestand. Je sluit dan een lening af tegen de geldende (lagere) rentestand. Dit kan altijd na afloop van een rentevaste periode, maar vaak ook tegen kosten gedurende zo’n tijdsbestek.
  • Als de looptijd van de lening over de helft is, heeft dat een gunstige uitwerking op de oversluiting. Ook wanneer je rentevastperiode ten einde raakt, zijn de omstandigheden om over te stappen gunstig.

Persoonlijke lening oversluiten

In sommige gevallen is oversluiten ook interessant voor mensen met een persoonlijke lening naast een hypotheek. Het is soms mogelijk om die schuld mee te nemen naar de nieuwe hypotheek, hetgeen voordeliger is aangezien een gunstigere rente wordt berekend.