Geld lenen

In zijn algemeenheid denken mensen vaak dat een problematische schuld je eigen schuld is. Zeker wanneer je zelf nooit iets van doen had met een problematische schuld en in je omgeving geen mensen kent die in zo’n situatie zitten, kom je snel tot dat oordeel. Zoiets zou jou nooit overkomen, toch?

De praktijk

In de praktijk blijkt dat problematische schulden in de meeste gevallen vooraf worden gegaan door omstandigheden die je niet kon voorzien. We zijn nu eenmaal niet helderziend. We weten niet wat er in de toekomst op ons pad komt. Oorzaken van problematische schulden kunnen bijvoorbeeld zijn: onverwachte werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding. Zelfs als je op dit moment een goede baan met goede toekomstperspectieven hebt, kan er toch iets mis gaan. Je werkgever kan failliet gaan, of je krijgt een nieuwe baas, die jou niet ziet zitten, waardoor je het veld moet ruimen. Je kan betrokken raken bij een auto-ongeval, waardoor je blijvend arbeidsongeschikt raakt. Of je huwelijk eindigt plotseling, waardoor jullie huis moet worden verkocht en er een flinke restschuld overblijft. Kortom: Niemand kan garanderen dat je leven verloopt zoals je dat nu bedenkt.

Hoe voorkom je problematische schulden?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig: wanneer je verplichtingen bent aangegaan die ook in de toekomst voortduren, zoals een lening of een hypotheek, dan kun je problematische schulden nooit helemaal voorkomen. Het enige wat je kunt doen is nu verstandige beslissingen nemen.

Verstandige beslissingen

Iedereen kent de uitdrukking ‘de tering naar de nering zetten’. Vaak denk je daarbij aan mensen met een minimaal inkomen, die moeten leren de maand rond te komen van hun beperkte budget. Feitelijk geldt deze uitdrukking echter ook voor mensen met een bovenmodaal inkomen: ook zij zetten de tering naar de nering, oftewel: zij leven naar hun inkomen. En het is nu juist die groep mensen die steeds vaker een beroep moet doen op schuldhulpverlening. De reden daarvan is duidelijk: maximale financiële verplichtingen maken je kwetsbaar voor veranderingen in de toekomst.

[adrotate banner=”1″]

Wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt vervangen, kun je op het internet narekenen hoeveel je maximaal kunt lenen, om daarna te gaan kijken naar auto’s in de bij dat maximale leenbedrag behorende prijsklasse. Is dat een verstandige keuze?

Volgens mij niet. Immers, wanneer je ruimte in je financiële mogelijkheden houdt, kun je toekomstige tegenslagen vaak wel opvangen. Een financiële tegenslag betekent dan niet dat je leven onmiddellijk op zijn kop komt te staan. Je kunt je financiële verplichtingen voorlopig gewoon nakomen en bijvoorbeeld rustig naar een andere baan omzien. Je kunt een scheiding en deling in alle rust regelen. Je hoeft je huis niet met spoed te verkopen, waardoor je waarschijnlijk een hogere prijs en geen of minder restschuld overhoudt, etc.

Problematische schulden zijn soms je eigen schuld en soms zijn ze het gevolg van onverwachte en onvoorziene omstandigheden. Helemaal voorkomen kun je ze nooit. Wat je wel kunt doen is nu verstandige keuzes maken. Daardoor houd je genoeg financiële ruimte over om een tijdelijke inkomensachteruitgang op te vangen, of om in alle rust je leven aan te passen aan een blijvende inkomensachteruitgang of -wijziging.