Geld lenen

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen 16 en 20 jaar houdt schulden liever voor zich. Ook als zij geld tekort komen, zou 28 procent dat niet aan anderen laten weten. Bovendien weet 26 procent van de jongeren niet goed bij wie ze terecht kunnen als ze een rekening niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek  naar het betaalgedrag van Nederlanders waaraan 526 jongeren tussen 16 en 120 jaar deelnamen.

Jongeren vind het hebben van schulden niet normaal. 28 procent zegt ’s nachts wakker te liggen wanneer zij geld lenen of schulden hebben. 62 procent voelt zich schuldig wanneer een rekening te laat betaalt wordt.

Jongeren durven kennelijk niet te praten over schulden en een kwart weet ook nog eens niet goed waar ze terecht kunnen als ze een rekening niet kunnen betalen. Daardoor kan het gebeuren dat er niet op tijd aan de bel wordt getrokken wanneer de problemen uit de hand dreigen te lopen. Een kwart van de jongeren zegt het afgelopen jaar weleens schulden gemaakt te hebben of geld te hebben geleend. In het geval van schulden betrof het in de meeste gevallen consumpties, uitgaan en kleding. 13 procent zegt geen controle over de schulden te hebben en 9 procent heeft moeite met aflossen.

Ruim de helft van de ondervraagde jongeren vindt zelf dat er op school meer aandacht besteed moet worden aan de manier waarop je met geld omgaat. Keizer wil samen met ondernemers, instanties en jongeren op zoek naar een effectieve manier om onwetendheid en schuldgevoel onder jongeren tegen te gaan.