Geld lenen

De meest belangrijke tip die gegeven kan worden voor geld lenen, is dat u binnen uw grenzen geld leent. Verantwoord geld lenen staat altijd voorop. In dit artikel leert u hoe en waarom u niet buiten uw grenzen moet lenen.

Uw persoonlijke omstandigheden

De maximale lening die verantwoord zal zijn voor uw situatie, is geheel afhankelijk van zaken als uw inkomsten, maandlasten en gezinsomstandigheden. Een koppel met een dubbel inkomen en 2 kinderen, kan een lagere verantwoorde lening afsluiten dan eenzelfde koppel met slechts 1 kind.

Financieel advies

Hoe dichter de lening bij uw leencapaciteiten in de buurt komt, hoe sterker het wordt aangeraden om een financieel advies te benutten. Voordat u gaat geld lenen, zal een financieel adviseur precies doornemen wat u maandelijks kunt missen en of de lening over een langere periode wel verantwoord is voor uw (werk)omstandigheden. In een adviesgesprek wordt u van de belangrijkste tips voor geld lenen voorzien.

Terugvallend inkomen

Eén van de grootste gevaren bij een lening die alles van uw situatie vergt, is een terugvallend inkomen. Met een aanvullende kredietverzekering kunt u uzelf beschermen tegen een terugval van uw inkomen door werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden. Uw maandlasten of zelfs uw openstaande schuld zal worden kwijtgescholden. Het is een aanrader om op zijn minst naar de toekomst van uw inkomsten te kijken voordat u een grote lening afsluit.

Kenmerken van de lening

Niet alleen uw persoonlijke omstandigheden kunnen voor problemen zorgen. Sommige leningen kennen variabele kenmerken die de eigenschappen van de lening onverwacht kunnen beïnvloeden.

Flexibele lening

Wat gezien wordt als één van de grootste voordelen van de flexibele leningen, kan tevens als een nadeel tellen. De variabele rente van een doorlopend krediet, WOZ krediet of rente krediet kan tussentijds toenemen. Zodra de rente toeneemt, zal u maandelijks minder aflossen en juist meer rente betalen. De looptijd van de lening neemt hierdoor toe. Een belangrijke tip is om enige rekening te houden met een afwijkende de looptijd van uw flexibele lening.